b2b Media || Бизнес Новини | Зеленият Портал | Списание за бизнес и лайфстайл | Прочети живота | Събития | Конкурс най-зелените компании
Горещи Оферти
Книги
News image

Хиляда дни във Венеция Марлена де Бласи

Изпълнена с храните и ароматите на Италия, "Хиляда дни във Венеция" е ...

News image

Открийте истината за това, което желае душата ви, и ще откриете своята страст. А Вселената винаги възнаграждава страстта!

НЕВЕРОЯТНИТЕ ...

News image

Д-р  Бърни С. Сийгъл е хирург,  известен привърженик на алтернативните подходи към лечението, фокусирано не само върху тялото, но и ...

News image

Вълнуващият край на сагата бестеселър „Вълците от Мърси Фолс”

Маги Стийвотър


Една от най-красивите истории за любовта и ...

News image

„Хайде да отидем в „Тифани“, имам чувството, че нищо лошо не може да ми се случи там!” – сигурно си ...

News image

Истинската красота е в трансформацията, в смелостта да се промениш.”

Мери Алис Монро

Когато дните станат по-къси ...

News image

Някои го наричат „най-щастливия човек” на света, други монахът-французин. Това е Матийо Рикар. Той наистина е французин от Праиж и ...

News image

Роман с четири корици говори на езика на цветята

Езикът на цветята Ванеса Дифенбо

Роман за изгубената надежда, ...

News image

от авторката на поредицата „Аз обичам...” Линдзи Келк

Рейчъл Самърс има добре подреден живот – хубава работа, приятели, стабилна ...

News image

Марина Фиорато отново между историята, изкуството и романтиката

„И до днес Симонета ди Сароно живее по стените на „Свети ...

News image

Обществото ги раздели. Дали любовта ще ги събере? В Подборът Касия избра своя път. Къде ще я отведе той в Кръстопът? Касия за...

News image

История, мистерия, романтика... какво крие известният шедьовър на Ботичели „Пролет“ От авторката на „Стъкларят от Мурано” - Марина Фиорато Венеция 1466 г. Лодката по...

News image

Испанският класик Хуан Валера е повлиял и на Димитър Димов („Осъдени души”)За пръв път в превод на български език излиза ...

News image

„Клубът на великолепните” е серия от 14 романа за деца (10 г.-14 г.) от американската писателка Лизи Харисън. Историята в ...

News image

Спецотряд руски „морски дяволи” извършва секретна операция в американска военна база в Южна Америка. От последен модел самолет-разузнавач е иззета ...

Пътешественик

Очарованието на Загреб

Когато става дума за Хърватска, повечето туристи се насочват към Далматинския бряг. Малко обаче подозират за красотите на Загреб. ...


Реклама

5 мита как трябва да работи сърцето

5 мита как трябва да работи сърцетоДокато човек работи, храни се, извършва ежедневните си дейности и спи, неговото сърце непрестанно и неусетно работи. То тупти с честота 100 000 удара на ден, 37 милиона в година и около 3 милиарда удара в рамките на човешкия живот. Неговата дейност обаче невинаги е равномерна. Твърде вероятно е понякога пулсът да се усилва без видима  причина. Може би от време на време чувствате сърцебиене или как сърцето ви прескача. Когато това стане, се питате: Нормално ли е?

На пръв поглед този въпрос изглежда елементарен, но на практика не е така, особено ако не сте наясно поне с най-важните факти около сърдечната дейност и ритъм. По-долу са представени пет често срещани и много разпространени заблуди, както и истината за тях.

Мит №1: Неритмичната сърдечна дейност означава, че преживявате инфаркт

Това почти никога не е така. Дори е съвсем нормално понякога да усещате как вашето сърце прескача или бие нерегулярно. Ако следите сърдечния ритъм на всеки човек достатъчно дълго време, вие ще забележите, че сърцето му понякога прескача или се съкращава допълнително. При липса на придружаващи симптоми (болка зад гръдната кост или недостиг на въздух) тези явления не означават нищо, още по-малко инфаркт. Ако чувството на прескачане или сърцебиене е ново за вас или се е зачестило напоследък, това може да показва наличието на неритмична сърдечна дейност (аритмия).

По-голямата част от аритмиите са сравнително безобидни. Това не означава обаче, че трябва да се игнорират напълно. Някои видове неритмична сърдечна дейност могат да ви изложат на повишен риск от сърдечен удар, спиране на сърцето и внезапна смърт. Затова е важно да информирате вашия семеен лекар относно неритмичната си сърдечна дейност, особено ако тя е нова или пристъпите зачестят.

Аритмиите на сърдечните предсърдия са по-чести и за щастие с по-добра прогноза, докато тези на камерите са по-опасни. Най-честата предсърдна аритмия са фибрилациите, при които се увеличава вероятността за настъпването на допълнителен сърдечен удар. Фибрилациите на предсърдието могат да се докажат при провеждане на електрокардиограма (ЕКГ).

Мит №2: Бързият сърдечен ритъм означава, че сте под голямо напрежение

Стресът наистина може да учести вашия пулс, принуждавайки понякога сърцето да бие повече от 100 пъти в минута – състояние, наречено тахикардия. Но пушенето или консумирането на кофеин също може да причини учестен пулс, както и обезводняването, високата температура, анемията и болестите на щитовидната жлеза.

Всеки, който изпитва тахикардия без конкретна причина, трябва да се консултира с лекар. Дори и стойности на сърдечната честота около горната граница на нормалната може да бъде обезпокояващо. Практиката показва, че сърдечна честота над 85 удара в минута при спокойно състояние, може да е симптом на по-сериозно здравно състояние. Освен това причина за тахикардията е често аритмичната дейност на сърцето.

В някои случаи е възможно сърдечната дейност да се увеличи до 200 удара в минута, тогава се предизвикват симптоми като задух, болка в гърдите, замаяност и пребледняване. Когато сърдечният пулс се повиши над 130 удара в минута за продължително време, помпената функция на сърцето отслабва. Добрата новина е, че това отслабване се преустановява след нормализиране на пулс. Обикновено това се постига с лекарствена терапия или процедури, при които до сърцето достига краткотраен ток с високо напрежение. При някои пациенти дори се налага разрушаването на малки зони от сърдечната тъкан, където се заражда аритмичната сърдечна дейност.

Мит №3: Здравото сърце в покой бие с честота от 60 до 100 удара в минута

Правилно, това е нормалната сърдечна честота за възрастни. Но горната честота на този интервал може да крие повишен риск от сериозни здравословни проблеми.

Голям брой проучвания са показали, че постоянният учестен пулс (дори в горната граница на нормата) повишава риска за следните заболявания:
• исхемична болест на сърцето;
• сърдечен удар;
• внезапна сърдечна смърт.

Наскоро група норвежки учени са установили, че с всяко повишаване на сърдечната минутна честота с 10 удара се увеличава и рискът от инфаркт - при жените с 18%, а при мъжете – с 10%. В допълнение скорошно японско проучване предполага, че пулс по-висок от 80 удара в минута в покой е свързан с по-висок риск от затлъстяване и сърдечни заболявания в бъдеще. От друга страна диабетът и затлъстяването са рискови фактори за сърцето.

Тези проучвания не доказват, че високият пулс в покой причинява сърдечен удар, затлъстяване или диабет, но в комбинация с други рискови фактори той може да доведе до известно предразположение.

И все пак какви са оптималните стойности на сърдечната честота и кога тя крие риск за нашето здраве? Няма все още достигнат консенсус в отговора, но повечето лекари са съгласни с факта, че сърдечна честота над 90 удара в минута не е безопасна.

За да определите вашата сърдечна честота в покой, притеснете показалеца и средния пръст на едната ръка в областта на долната част на китката под палеца на другата. Натиснете внимателно, така че да усещате пулс. Пребройте ударите за една минута или за 30 секунди, след което ги умножете по две. За да бъдете в покой, осигурете си пълна 10 минутна почивка преди измерването.

Мит №4: Бавната сърдечна честотата е характерна за слабото сърце

Много хора смятат, че ако тяхната сърдечна честота е ниска, те са на прага тяхното сърце напълно да спре. В действителност е тъкмо обратното.

Сърцето е мускул и, както всеки друг мускул, то хипертрофира и става по-силно при редовна физическа дейност. Колкото по-силно е сърцето, толкова неговата дейност е по-ефективна. При всяко съкращение то изтласква по-голям обем кръв и поради това са необходими по-малък брой удари в минута. Ето защо сърце с минутна честота в покой под 60 (състояние, наречено брадикардия) е вероятно да бъде силно и здраво. Например добре тренираните атлети обикновено имат сърдечна честота между 40 и 60 удара в минута.

В действителност бавната сърдечна дейност, която не предизвиква други оплаквания, не е причина за безпокойство.

Въпреки това брадикардията при възрастни хора може да бъде белег на сърдечно заболяване. Някои медикаменти, включително бета-блокерите и други сърдечно-съдови медикаменти, могат също да причинят забавяне на сърдечната дейност, което не е физиологично. Симптомите на брадикардия включват умора, виене на свят и пребледняване.

Мит №5: Тъй като сърдечната ми честота е нормална, кръвното ми налягане също трябва да бъде в норма

Не съществува такава взаимовръзка между сърдечната честота и кръвното налягане.

Човек може да има нормална сърдечна честота в покой и все пак да страда от високо кръвно налягане. А в други случаи патологичната сърдечна честота се придружава с нормално кръвно налягане. Изморителните натоварвания могат да увеличат в пъти сърдечната честота, докато кръвното налягане ще се повлияе в малка степен.


Източник: zdrave.bg

Коментирай
Вашите данни:
Коментари:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Сигурност:
Моля въведете анти-спам кода, който виждате на картинката.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Сподели:      
Още от Здраве

Какво му е полезното на кокосовия орех

News image

Кокосовият орех има много полезни за здравето свойства. Това се дължи на високото съдържание на витамините В и С, а ...

Яйцата – важна храна за спортуващи

News image

Според препоръките на Световната здравна организация не е разумно да се консумират повече от 4 яйца седмично. За спортисти ...

Как храната уврежда мозъка ни

News image

Въглехидратите, било то и бавните, са "тихи убийци" на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, смята ...

Тренирайте сега, за да не сте в депресия на старини

News image

 Канадски учени изследвали данни от последните 26 години и те показали, че хората, които правят упражнения като млади, е по-малко ...

Как прополисът стимулира имунната система?

News image

Прополисът е лепкава, кафеникава маса, която пчелите произвеждат чрез слюнката си и смолите от дървесни кори, които събират, за да ...

Медът съдържа лактобацили и бифидобактерии?!

News image

Различните видове пчелен мед съдържат 6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии, което обяснява терапевтичните им и лечебни ...

Музика лекува болно сърце

News image

Слушането на музика заздравява сърцето и може да помогне за възстановяването на хора, страдащи от сърдечно заболяване, установиха сръбски ...

Какво не знаем всъщност за динята?

News image

Много хора не знаят, че динята оснвен вода съдържа и много витамини и минерали, полезни за нашето здраве. Тя често ...

Какво да правим при топлинен удар?

News image

Освен горещи емоции, летният сезон крие и сериозни рискове за здравето, най-опасният от които е т.нар. топлинен удар. Какво да ...

Дори малко захар убива

News image

Всички знаем, че ”мъничко” захар е позволено и „от един път” нищо няма да стане. Учените от университета в Юта, ...

Западният начин на хранене убива

News image

"Западният начин на хранене" е причината 94 000 души да умират от сърдечни заболявания във Великобритния, твърдят британски ...

Сутрешен джогинг

News image

За много хора ставането рано сутрин е истинско предизвикателство, а за спортуване в ранни зори и дума не може да ...

Как цветните есенции помагат на здравето

News image

Всички знаем, че красив букет от ароматни цветя може да промени пространството и да повиши настроението ни. Ето защо цветните ...

"Интелигентен нож" разпознава тумори по време на операция

News image

Невероятният нож е разработен от доктори от „Импириъл Колидж” в Лондон. Скоро iKnife може да стане революционен фактор в хирургията ...

Избран продукт

ELANCYL гел душ

News image

Описание: ELANCYL ГЕЛ ДУШ ТОНИЗИРАЩ ТЯЛО Козметика Галеник

Първа крачка към красотата
Ексфолиирането на кожата освобождава епидермиса от мъртвите ...

Био крем за околоoчния контур против тъмни кръгове и торбички Planter's- 15 мл

News image

Деликатен, но ефикасен продукт за зоната около очите, който подпомага заличаването на тъмните кръгове и торбички. Благодарение на изключителния комплекс ...

Времето
София
Partly Cloudy
13°C
Пловдив
Fair
12°C
Бургас
Fair
12°C
Варна
Fair
12°C
Продукт на седмицата

ELANCYL гел душ

News image

Описание: ELANCYL ГЕЛ ДУШ ТОНИЗИРАЩ ТЯЛО Козметика Галеник

Първа крачка към красотата
Ексфолиирането на кожата освобождава епидермиса от мъртвите клетки, които я задушават и помрачават тена и. Посредством пилинга на кожата се подновява летъчния обмен, засилва се притокът на кислород и ефектът от използваните козметични средства е максимален.

Кегли за деца

News image

Класическа игра с кегли изработена от дърво. Кой ще успее да бутне най-много маймунки и палми с топката? Торбичка за съхранение включена в комплекта.

За деца над 3 години
Брой играчи: 3 - 7

Размер на опаковката: 30 х 28 х 9 см, цветна ...

Част от b2b Media
b2bnews.bg | b2bmagazine.bg | events.b2bmagazine.bg | biolife.bg | bgvesti.com | green.b2bmagazine.bg