Как се прави рециклираната хартията? - суровините, използвани за приготвянето хартия са разделени на отделни влакна в един процес, в които суровината се превръща в каша.

Съществуват два основни метода, за превръщане на дървесината в каша:

Механичен - работа с машини за разделяне на фибри, чрез натискане и шлайфане.
Химичен - чрез химичен / воден разтвор


Хартия направена по химически път е по-силна и е по-малко склонна към промяна на цвета, принтерната хартия и хартията за писане се произвеждат по този начин. За съжаление химикалите, използвани в химическата хартия не са екологично чисти и увеличават екологичното замърсяването на въздуха и водата.

Как се рециклира хартията?

Ако някога сте се чудили какво се случва с отпадъчната хартия, когато е отнесена за рециклиране, сега ще проследим стъпките протичащи в процеса на рециклиране на хартията.

Сортиране:
Успешното рециклиране изисква чиста възстановена хартия, без никакви замърсители, като например храна, пластмаса и метали

Събиране:
Преди да бъде транспортирана до хартиена фабрика, търговецът с отпадъчната хартия събира възстановена хартия опаковани в здрави бали.

Превръщане отново в каша:

Химикалът, който съдържа вода и химикали, накъсва възстановената хартия на малки парченца; загряването допълнително раздробява отделните влакна. На този етап, малките замърсители се отстраняват.

Почистване:
Тежките замърсители, като например скоби за телбот и кламери, се отделят от кашата.

Премахване на мастилото:
Понякога кашата трябва да бъде подложени на процес премахване печатното мастило или лепкава материали. Въздух и сапуно-подобни химикали помагат на мастилото да излезне на повърхността на кашата. Утайката, която е събрана на повърхността след това се отстранява. Тази утайка е най-опасният екологичен проблем.

Рафиниране и Избелване:
По време на рафинирането, кашата се разбива, за да могат влакната да се подуят. С помощта на химикали се премахват цветовете от хартията

Направа на хартия:
Накрая чистата целулоза е готова да се направи на хартия. В кашата се добавя вода и се напръсква върху плосък екран; водата се изтича от целулозата и рециклираните влакна слепват заедно. Листът се загрява и изсушава, а след това се навива върху голяма ролка, готова да бъде превърната в различни видове продукти.

Предимства от рециклирането на хартия:

Замърсяването на водата се намалява до 35%
Замърсяването на въздуха се намалява до 74%
Намалява се консумацията на енергия от 24 до 54%
Намалява се унищожаването на девствени гори
С един тон рециклирана хартия се спестяват около 13 дървета

по материали от http://www.ecomind-bg.eu и уикипедия.

Коментирай
Вашите данни:
Коментари:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Сигурност:
Моля въведете анти-спам кода, който виждате на картинката.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."